Széchenyi 2020
Széchenyi terv plusz

Ahogy a nyár beköszöntött, és az időjárás változóvá vált, fontos tudnunk, hogy a páratartalom milyen hatással lehet a faparkettákra. A természetes szépségű padlók fenntartása érdekében érdemes megértenünk ezeket az összefüggéseket.

Hogyan hat a páratartalom a faparkettára?

A páratartalom az adott környezetben található vízpára mennyiségét jelenti. Ha a páratartalom magas, akkor a levegőben több vízpára van jelen, míg alacsony páratartalom esetén kevesebb. Ez a változás a faparketta szerkezetére is hatással lehet. Amikor a páratartalom emelkedik, a fa felszívja a környezetből a nedvességet, ami miatt a parketta felpúposodhat vagy megduzzadhat. Ez azt eredményezheti, hogy a parketta elemei megemelkednek, és a felszínén repedések jelennek meg. Ellenben alacsony páratartalom esetén a fa nedvességtartalma csökken, ami a parketta zsugorodását és repedések kialakulását eredményezheti. Ez igaz az összes fa parkettákra, ahol a fa természetes jellege miatt nagyobb mértékben észlelhetők ezek a változások. 

Hogyan óvhatjuk meg a faparkettát a páratartalom hatásaitól?
  1. Páratartalom szabályozása: Használj páramentesítő készüléket vagy légtisztítót a lakásban, különösen olyan területeken, ahol a páratartalom magasabb lehet, például fürdőszobában vagy konyhában.
  2. Alapos takarítás: Tartsd tisztán a padlót, és kerüld az állóvíz képződését. Ügyelj arra, hogy ne használj túl sok vizet a padlótisztításhoz, mert ez növelheti a nedvességtartalmat.
  3. Használj páratartalom mérőt: Ez a kis eszköz segíthet neked nyomon követni a páratartalom szintjét a lakásban. Ez lehetővé teszi számodra, hogy időben felismerd a változásokat és megtehesd a szükséges intézkedéseket.
  4. Használj páratartalom szabályozókat: Szellőztetőventilátorok vagy páramentesítők telepítése segíthet a páratartalom szintjének csökkentésében. Ezek az eszközök aktívan szabályozzák a levegő nedvességtartalmát, és hozzájárulnak a faparketta védelméhez.
  5. Rendszeres karbantartás: Gondoskodj a parketta rendszeres tisztításáról és karbantartásáról. Használj megfelelő parkettatisztítószereket, amelyek nem tartalmaznak túl sok vizet, és kíméletesek a faparketta felületével szemben.
  6. Használj páramentesítő tálcákat: Ha faparkettával rendelkezel olyan helyiségekben, ahol a páratartalom különösen magas lehet, mint például pincék vagy magas nedvességű környezetek, gondolj a páramentesítő tálcák használatára. Ezek a tálcák a levegőből kondenzáló vizet gyűjtik, csökkentve a nedvességet a környezetben.
Összefoglalva

A faparketták gyönyörű és természetes megjelenést kölcsönöznek otthonunknak, de a páratartalom változásai negatívan befolyásolhatják ezeket a padlókat. Ahhoz, hogy megőrizzük a faparketta eredeti szépségét és állapotát, fontos odafigyelnünk a páratartalom szintjére.
Használjuk az említett tippeket és trükköket a páratartalom szabályozására és a megfelelő karbantartásra. Ezáltal hosszú élettartamot biztosíthatunk faparkettánknak, legyen az tömör svédpadló, rétegelt svédpadló-parketta , halszálka parketta vagy chevron parketta.
Bízunk benne, hogy ez a blogbejegyzés segített jobban megérteni a páratartalom és a faparketta közötti összefüggéseket. Ha kérdése van, ne habozzon feltenni, és legyen tudatában annak, hogy gondoskodva a faparkettáról, hosszú évekig élvezheti annak természetes szépségét otthonában.


Parketta ápolás
Hogyan őrizheti meg a padló szépségét hosszú távon? ...

Swiss Parkett

- A minőséget hozzuk el az Ön otthonába

Swiss Parkett Kft.

Bemutatóterem: 2085 Pilisvörösvár, Gesztenye utca 1.

+36 (70) 355 6551
+36 (26) 743 353

info@swissparkett.hu