Széchenyi 2020
Széchenyi terv plusz

A padlófűtés és a faparketta

Ma egy olyan témakört vettem elő, amit nagyon sokszor kérdeznek tőlünk ez pedig a padlófűtés.
Sokszor feltett kérdés, hogy padlófűtésre lehet-e parkettát, lamináltat, SPC-t, vinylt fektetni?
Van egy jó hírem, igen lehet fektetni csak nem mindegy, hogy milyen ez a padlófűtés.

A mai modern világban és az építőiparban most már több típusú padlófűtés létezik:
– elektromos padlófűtés,
– infra fűtés illletve
– a hagyományos vizes padlófűtés.

Ez az a rendszer amire rá lehet fektetni a melegburkolatokat, a vizes rendszerre.

A vizes padlófűtésen 5-6 cm beton helyezkedik el és sokkal lassabban fűti át az aljzatbetont ezáltal lassabban fűti át a padlónak, parkettának a felületét is így maga a faparketta szerkezete nem tud sérülni. Ezzel ellentétben egy elektromos vagy infrás padlófűtés ami azonnal a padló vagy parketta alatt helyezkedik el ezzel már lehetnek problémák, mert gyakorlatilag azonnal lesokkolja az anyagot, ezért a gyártóknak a nagy százaléka egyszerűen nem vállal garanciát arra, hogy egy ilyen padlófűtés rendszerre bármilyen burkolatot lefektessen vagy ajánljon.

 Egy kicsit most elkanyarodnék a faparketták irányába, ezzel a kérdéssel nap mint nap találkozunk hogy alkalmas-e padlófűtésre maga a faparketta. Az előző videóblogomban beszéltem a rétegelt és a tömörfa parkettáról, most jött el az ideje hogy elmondjam hogy a padlófűtés esetén mi az előnye és hátránya ennek a két típusú parkettának.

A rétegelt parketta szerkezetében sokkal stabilabb anyag ezáltal kevésbé fog zsugorodni hő vagy a páratartalom hatására természetesen ugyanúgy be tud “táskásodni”, de sokkal kevésbé érzékenyebb rá mint egy tömörfa.

A tömörfa parketta sokkal érzékenyebb páratartalomra illetve a hőmérsékletváltozásra. Természetesen megvannak hozzá a megfelelő segédanyagok amivel szintén le lehet fektetni a tömörfákat, de el kell tudni fogadni, hogy mindig meg lesz ennek a mozgása.

Kicsit kitérnék a kivitelezésre, az előző blogomban említettem a faparketták típusait. Vannak a klikkelhetők, amelyeket úsztatva lehet fektetni illetve vannak a csap-nútos faparketták, svédpadlók melyeket ragasztva kell fektetni az aljzathoz. Mindkettőnek van előnye vagy hátránya nyilván egy padlófűtés esetében is, a klikkelhető faparkettát nyilván kevesebb segédanyaggal, kevesebb energiával le lehet fektetni amit bármikor vissza lehet bontani. Viszont padlófűtés esetén az aljzatbeton és a parketta között egy légrés keletkezik illetve van egy harmadik anyag ami valamilyen alátét (lehet parafa vagy XPS bármilyen más típusú alátét) Ez az alátét, ez a légrés egy ragasztott svédpadló esetén nincs ott ezáltal viszont 30%-al kevesebb energiával át lehet fűteni arról nem is beszélve, hogy nem kopog.

Ha már megtörtént a parketta kivitelezése akár úsztatva, akár ragasztva akkor már csak 2 dologra kell odafigyelnünk az egyik a a páratartalom, hogy télen és nyáron 40-60 % között legyen, a másik pedig a parketta felületi hőmérséklete ami maximum 26-27 celsius fok lehet. Ha efölött van huzamosabb ideig akkor a parketta szerkezete sérülni fog ezáltal el kezd vetemedni.

Hogy ha ezzel kapcsolatban lenne még kérdésetek keressetek minket bizalommal és állunk rendelkezésetekre.


Parketta ápolás
Hogyan őrizheti meg a padló szépségét hosszú távon? ...

Swiss Parkett

- A minőséget hozzuk el az Ön otthonába

Swiss Parkett Kft.

Bemutatóterem: 2085 Pilisvörösvár, Gesztenye utca 1.

+36 (70) 355 6551
+36 (26) 743 353

info@swissparkett.hu