A svájci minőséget hozzuk el az Ön otthonába

Parketta tisztítása, ápolása

A fa még feldolgozott állapotban is „élő” anyag, s a szélsőséges klimatikus változásra – akárcsak az ember – érzékenyen reagál, de mint minden padló, ez is igényel ápolást.

A fa padlóburkolat hosszú élettartamának biztosításához és a jó tisztíthatósághoz megfelelő léghőmérsékletre (18-20 °C) és relatív páratartalomra (50-60%) van szükség. Ezek az értékek megfelelnek az egészséges klímának. A téli hónapokban, különösen a fűtési idény megkezdésével csökken – gyakran igen drasztikusan – a levegő relatív páratartalma. A helyiségben szobanövények elhelyezésével, páradúsító (mely már minden nagyáruházban kapható) vagy termo-higrométer alkalmazásával, rendszeres időközönkénti szellőztetéssel és a túlzott felfűtés mellőzésével akadályozható meg a parkettaelemek összeszáradása, repedése, esetleges megduzzadása. 

A padlóburkolat portalanítása történhet porszívózással vagy egy száraz portörlővel. Enyhe szennyezettségnél jól alkalmazható a kicsavart, nedves ruha. Kérjük a felmosórongyos felmosás és a takarítógéppel való tisztítás teljes mellőzését! Amennyiben a burkolatra nagy mennyiségben mégis bármilyen vegyszer vagy víz kerül, akkor ügyeljünk arra, hogy azt minél hamarabb eltávolítsuk. A fa- és lamináltpadlók nedvességre nagyon érzékenyek, ezért csak alaposan kicsavart, nedves ronggyal végezzük a takarítást. Mivel a parketta felületkezelt, ezért célszerű az asztalok és székek lábára megfelelő méretű filcalátétet ragasztani, hogy megvédje a burkolatot a karcolódástól (erre a célra a kereskedelemben már méretre vágott filckorongokat lehet kapni). Ügyeljünk arra is, hogy a görgős székek, bútorok görgői „H” típusúak legyenek. Vigyázat: bármennyire is keményfából készült a parketta, a tűsarkú cipő (mivel a parketta kis felületen nagyon magas dinamikus terhelést kap) nyomot hagyhat rajta. A kültéri bejáratoknál elhelyezett szennyfogó szőnyeggel csökkenthető a nedvesség és a homok bejutása.

A padlóápolás során felhasznált anyagokról itt részletes tudnivalókat olvashat »

Olajozott parketta ápolása

Gratulálunk Önnek, ha már van egy olajozott természetes fapadló burkolata!

Amennyiben még csak gondolkodik ilyen nemes burkolat beszerzésén, akkor is reméljük, hogy segítségére lehetünk az alábbi ismertetővel, ápolási tudnivalókkal.

Az olajozott parketta főbb jellemzője a naturális megjelenés, és a hosszú élettartam megfelelő ápoltság mellett.

Frissen olajozott felületet érdemes eleinte többször is áttörölni ápoló olajjal, amíg fel nem veszi a végleges formáját. Ezt követően évente kétszeri átolajozás elegendő, a kiszáradás elkerülése érdekében, főként erős forgalmú területeken, valamint a konyhában.

Mindennapi tisztítása – ugyanúgy, mint a lakkozott felületnél – porszívó, vagy más egyéb száraz takarítási eljárással történik.

A kültéri teraszburkolat szélsőséges időjárási körülményeknek van kitéve. Így célszerű az ápolást tavasszal és ősszel is elvégezni, felkészülve a nyári nagy melegre mely szárítja, és a téli nedves időjárásra is.

Biztonsági figyelmeztetés

Az olajjal átitatott törlőkendő vagy szőnyegdarab öngyulladás veszélyes, ezért vízzel öblítse le, és szabad levegőn hagyja megszáradni!

Laminált és Vinyl padló ápolása

A laminált padló ápolása, takarítása során is be kell tartani néhány speciális szabályt a felület épségének hosszú távú megőrzése céljából.

Porszívózásnál ügyeljünk arra, hogy a porszívó fején a görgő puha legyen, nehogy összekarcoljuk vele a felületet. Szükség esetén enyhén nedves, nagyon alaposan kicsavart ruhával is feltörölhetjük, a bő vízzel történő felmosás viszont teljesen kerülendő, hiszen így túl sok vizet juttatnánk a padló felületére, és ez könnyen vezethet a dekorréteg alatt található hordozóréteg felduzzadásához.

A feltörléshez mindig az erre a célra ajánlott tisztítószereket alkalmazzuk, és ügyelni kell arra, hogy ezek ne tartalmazzanak olajokat, vagy viaszokat, mivel a felső réteg nem szívja be, így csak megtapadnának a laminált padló felületén, és törlésfoltok, illetve járásfoltok keletkezhetnének.

Kerüljük a savas, maró hatású anyagokat is, mert ezek egy idő elteltével a parketta fényét felére csökkentik!

Fontos!!! A laminált és a vinyl padló felületét csiszolni tilos, ne higgyünk annak, ki azt állítja, hogy ez lehetséges. Valószínű, hogy a szalagparkettával keverik, amelynek fa a felső felülete is, vagyis többször csiszolható, javítható.

Szeretne több információt ebben a témában? Vegye fel velünk a kapcsolatot, és szívesen állunk a rendelkezésére!