A svájci minőséget hozzuk el az Ön otthonába

Parketta csiszolás

Sokszor feltett kérdés, hogy miként történik a parketta csiszolás:

  • hányszor kell a parkettát csiszolni?
  • mi lesz a hézagokkal?
  • miért kerül ennyibe?

A következőkben részletesen ismertetjük a parketta csiszolás folyamatát, amelyben választ kaphat e kérdésekre.
Amikor a parketta csiszolásról beszélünk, akkor az azt jelenti, hogy már eljutottunk addig a fázisig, amikor a parketta lassan felveszi végleges formáját.

Ahhoz, hogy esztétikailag és felületkezelés szempontjából is megfelelő eredményt kapjunk, elengedhetetlen a megfelelő technikai háttér és a magabiztos szakértelem. Mi ebben kínálunk Önnek 120%-os kiszolgálást. E menüponton belül kiemelt részletességgel foglakozunk a parketta csiszolás technikai hátterével, melyben teljes körű tájékoztatást adunk arról, hogy milyen módszerekkel és gépekkel biztosítjuk parkettája ragyogását, valamint a gépekről is adunk technikai és felhasználási információkat.

A fa mechanikai megmunkálásában forgácsoló és forgácsmentes eljárásokat különböztetünk meg. Míg a fa forgácsoló alakításakor az alakítandó darabról a fölösleget éles forgácsoló szerszámok segítségével forgács formájában választják le, addig a parketták esetében a felesleges anyagot csiszolással távolítjuk el.

A parketta csiszolás,vagy parketta felújítás során a durva csiszolópapírtól fokozatosan érünk el a végső finomszemcsés csiszolásig, igény szerint a polírozásig (24,36,40,60,80,100,120,150-es finomságokkal).  

A parketta csiszolásnál is az az érvényes, hogy csak jó alapokra lehet építeni, vagyis elengedhetetlen a tökéletes durva csiszolás, mellyel egy síkba kerülnek a parketta elemei, és így folytatható a további finom megmunkálás. A durva csiszolásnál történik a legtöbb anyagfelesleg eltávolítása – ezt körülbelül 1-2 mm-ben lehet meghatározni, de függ a parketta minőségétől (új parketta vagy parketta renoválás). Ezt követően minél inkább haladunk az egyre magasabb számokkal jelzett finomabb csiszolóvásznakig, annál kevesebb anyagot választunk le a parkettáról.

Azért fontos a betartani ezt a technológiai sorrendet a durvától a finom szemcsésig, mert mindig a következő finomságú papírral csiszoljuk ki az előző durvább csiszolás után maradt karcokat, míg el nem jutunk a polírozásig. Megjegyzendő, hogy a parkettán, vagy hajópadlón lévő réseket saját leválasztott csiszolóporával tömítjük ki, megfelelő műgyantás adalékanyag hozzáadásával. Így a végleges felületkezelés után színben nem tér el a tömítő anyag az adott parketta fafajtájától.

Megjegyzés öreg recsegő, mozgó parketta esetében:

Mozgó parketta csiszolását követően a hézagtömítés a mozgás mértékével egyenes arányban időarányosan kijön a parketta közül. Minél inkább forgalmas a felület, az emberi testsúly hatására ez annál gyorsabban be is következik. 

Ez esetben javasolnák a parketta átrakását, amennyiben erre van anyagi lehetőségük és a faanyag állapota is engedi. Amennyiben a parketta stabil, és nem mozog, akkor a hézagtömítés is benne marad, időtálló lesz. Azonban ha a parketta mozgását a fenti lehetőségek hiányában nem tudjuk megszüntetni, akkor sajnos csodát nem szabad várni, a hézagtömítés rövid időn belül kiválik.  Minden esetben speciális műgyanta tömítőt használunk, de ez is csak a fixen álló parkettánál igazán tökéletes.

A parketta polírozás magán a felületen két géppel is történhet, egytárcsás csiszolással, vagy Lägler trios csiszolással. Természetesen a parketta szélén is ugyanaz a folyamat megy végbe, amelyet már előzőleg ismertettünk, a durva papírtól egészen a finom 100, 120 finomságig, de a Svájci tapasztalatok alapján itt sem kell megállni, és igenis polírozható a parketta széle Festool rotex 150-es excenteres csiszológéppel.
Vagyis egy olyan felület képezhető ki igény szerint, mely teljesen karcmentes, és patinásan egybefüggő.

Ezek után már nincs más dolgunk, csak a kiválasztott anyaggal lekezelni (lakk vagy olaj).

A felületkezelésről részletesebben itt tud informálódni.

Az általunk használt gépek tulajdonságáról, profiljáról ide kattintva kaphat részletes ismertetőt