A svájci minőséget hozzuk el az Ön otthonába

Parketta a fürdőszobába, vizesblokkba

A 21. század első évtizedében kialakult egy verseny a hideg- és a melegburkolatok között. Lassan kezdenek feledésbe merülni azok a régi szabályok, melyek előírták, hogy melyik típust mely helységekben és milyen esetekben alkalmazzuk. A fürdőszobát ugyan még mindig a hidegburkolatok uralják, de ennek már nem kell feltétlenül így lennie.

Ha Ön merész, és szereti az újításokat, akkor a következő néhány bekezdést bizonyára érdekesnek fogja találni.

Parkettát tenni fürdőszobába ugyanis nem annyira merész ötlet, mint amennyire első hallásra tűnik. Természetesen ezt a kérdést nem szabad elkapkodni, elsietni. Nagyon fontos alapszabályokkal illik tisztában lenni előtte.

Melyik parketta való fürdőszobába, és mire kell figyelni?

Erre a kérdésre már most tudunk egy biztos választ adni, de azt hagyjuk a végére. Ezt az egy melegburkolatot leszámítva a többiről nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy rakható fürdőszobába.
A kérdést inkább fordítva tegyük fel:

„Melegburkolható a fürdőszobám?”

A fa, jelen esetben a parketta ősi nagy ellensége a víz és a páratartalom. Ha a fürdője olyan kialakítású, ahol ezt a két tényezőt jól lehet uralni, akkor több megoldás is létezik a kivitelezésre.

Milyen esetekben alkalmas a fürdőszoba melegburkolatos fapadlóra?

  • Fontos szempont, hogy a fürdőszobának meg legyen oldva a szellőztetése. Azaz ne csak egy ajtó legyen rajta, mert az nagyon kevés. A legjobb megoldás szellőztető rendszerek kiépítése, ami nem csak a padló számára ad ideális körülményeket, hanem egészséges környezetet is biztosít Ön és családja számára.
  • Ha nem fenyegeti csőtörés. Természetesen egy csőtörést nem lehet előre kiszámítani, de vannak olyan kockázati tényezők, melyeket célszerű mérlegelni. Mint például, ha tudja, hogy a csövek már legalább 30-40 évesek, esetleg már előzőleg is volt problémája velük, akkor Önnek az az egyetlen megoldás javasolható, amelyről az oldal alján beszélünk majd.
  • Mi lesz a kilötykölt vízzel? Szinte elkerülhetetlen, hogy fürdés közben ne kerüljön víz a padlóra. Ezt azonban kontrollálni lehet. Megfelelő kabinnal nem csak stílust vihet a fürdőszobába, de meg is előzheti a víz kifröccsenését.

Ha nem szeretne kabint tenni a kád /zuhanyzó/ köré, akkor a kifröccsenő víz ellen az is megoldást jelenthet, hogy a kádat/ zuhanyzót egy hidegburkolattal fedett kis szigetre építteti, amelyet pedig már nyugodt lelkiismerettel körbe lehet burkolni parkettával.

A víz és a páratartalom problémáját nem szabad felületesen kezelni. Komolyan kell venni, és nem elégedhetünk meg az „így is jó lesz” kijelentéssel, sem pedig azzal, hogy „majd mindig gyorsan feltörlöm”!

Amennyiben ennyi információ alapján továbbra is alkalmasnak találja fürdőszobáját arra, hogy melegburkoltassa, akkor ideje belemélyedni a lehetőségek tárházába, melyek Önre várnak.

Ha esetleg már érdeklődött máshol is, és vannak információi arról, hogy melyik fafajta, parketta alkalmas fürdőszobája burkolásra, akkor már tudja, hogy a trópusi fák környékén kell keresgélni. A trópusi tájakon nőtt fák az állandó esőzések miatt jól megedződtek, szerkezetük olajossá vált, ezáltal sokkal jobban tűrik a nedvességet, mint európai társaik.

Amennyiben fürdője alkalmas melegburkolásra, akkor válasszon Svédpadlót, vagy bambuszparkettát, és minden esetben kerülje a padlószőnyeget és a laminált padlót.

Válasszon az alábbi fajták közül:

  • Teak
  • Iroko
  • Ipe
  • Caslin
  • Cumaru

Ezekben egészen biztosan nem fog csalódni. De ha mégis maradt egy kis fenntartása:

Egy alternatíva a fürdőszoba melegburkolására

Ha a fürdőszobája esetleg nem felel meg maradéktalanul azoknak az ideális körülményeknek, amelyekről korábban írtunk, még ebben az esetben is van lehetőség a megoldásra.

Ez pedig nem más, mint a Magic Floor. Ez egy vinil alapú burkolat, de mintázatában nem igazán különbözik a svédpadlótól. Ellenáll a párának és a víznek.

Ha ezt a burkolatot választaná, akkor nagyon fontos, hogy az aljzat tükörsima legyen, mint ahogy az minden vinil alapú burkolathoz elengedhetetlen.

És még egy megoldás:

Ha az eddig ismertetett burkolatok a megfelelő feltételek hiányában nem alkalmazhatók, de Ön mégis melegburkolatot szeretne látni a fürdőszobájában, akkor nézzen szét a PUR betétes marina parketták között. Ezeket egyrészt nagyon magas hőfokon kezelték, másrészt a PUR betéteknek köszönhetően ellenállnak a víznek és a különböző lúgos-savas kémhatásoknak.

Jó tulajdonságokkal rendelkeznek a víz, páratartalom, és az UV sugárzás ellen, ezért nagyon jó választást jelentenek egy nedves helységbe!

Ezek fektetését mindenféleképpen bízzuk szakemberre!

Mindent összefoglalva van lehetőség arra, hogy melegburkolattal tegye otthonosabbá fürdőszobáját, vizes helységeit.

Kevesen mernek emellett dönteni, de akik elég bátrak ahhoz, hogy meghozzák ezt a döntést, végeredményben egy egyedi és exkluzív megoldásban gyönyörködhetnek.