A svájci minőséget hozzuk el az Ön otthonába

Laminált parketta

A rétegelési eljárással készülő laminált padlónak a felépítése több, mint 90%-ban fa. Tetején egy műgyanta felület található melyet a dekor réteg (általában fa mintázattal), illetve hordozóanyag (MDF, HDF) és hátlap követi (HPL, CPL). Vastagsága 6-12 mm között van, éppen ezért padlófűtés esetén is kiválóan alkalmazható. Meleg és elegáns otthont alakíthatunk ki, mivel a dekor rétegek mind színben, mind pedig mintázatban igen változatosak.

A laminált padló semmilyen veszélyes alkotóelemet nem tartalmaz, és felülete nem szívja magába a koszt. Tisztítása könnyű, hiszen csak portalanítást igényel, illetve alkalomadtán nedves ronggyal való áttörlést. A laminált padló fektetése könnyű, és további jó tulajdonsága, hogy a lapok ellenállnak a fakulásnak, kopásnak és a karcolásoknak.

Laminált parketta jellemzői:

 • Felülete ellenálló, nem hagy rajta nyomot a cigarettaparázs.
 • Erős kopásálló képesség – kopórétege karcálló.
 • Minőségére a gyártók 10-25 év garanciát is vállalnak.
 • Vékony szerkezete miatt kiváló padlófűtéses helységbe.
 • Hihetetlen szín- és mintaválaszték, melyekkel egységes felület képezhető.
 • A 3D felületkezelés és erezetnyomás hatására élethűbbé válik.
 • A laminált padlólapok illesztése pontos, így nem keletkeznek hézagok.
 • Jelentős igénybevételű helyeken is alkalmazható.
 • Alacsony beépítési magasság.

Lerakásakor érdemes egy párazáró fóliát, és egy kopogó hangot csökkentő, kiegyenlítő réteget használni, ami lehet habfólia, parafa, építőipari papír (padlófűtésnél), vagy szükség esetén további hőszigetelő réteg.

A laminált padlók háromféle módon kapcsolódhatnak egymáshoz:

 • Ragasztással
 • Pattintó klikk rendszerrel
 • Billenő klikk rendszerrel

Manapság a legtöbb laminált padló ragasztás nélkül fektethető le. Ez nemcsak a padló fektetését teszi gyorsabbá, hanem a padló felszedését is lehetővé teszi, a magas fokú vízállóság biztosítása mellett. A laminált padlók lefektetése csupán annyiban különbözik a ragasztós padlóburkolattól, hogy a ragasztás nélküli elemeket folyamatosan rakhatjuk le, a fektetés kezdőiránya pedig lényegtelen. Egymáshoz illesztésüket ráhúzással, vagy csúsztatással végezhetjük el.

Felhasználási területei

A vásárlás előtt célszerű két dolgot figyelembe venni. Az egyik, hogy mekkora vastagságú és milyen kopásállóságú laminált padlót szeretnénk.

1. A laminált padlók különböző vastagságban kaphatóak, az alábbi táblázat segít eligazodni, hogy melyik milyen célra javasolt használni

Vastagság (mm) Javasolt felhasználási terület
6 mm vastagságú laminált padló kis forgalmú terek, helységek, pl. gardrób
7 mm vastagságú laminált padló hálószoba
8 mm vastagságú laminált padló Előszoba, nappali, gyerekszoba, konyha, kis forgalmú üzlethelységek, irodák, Közepes igénybevételű közösségi helységek
10 mm vastagságú laminált padló Nagy forgalmú irodák, üzlethelységek

 

2. A forgalomba kerülő laminált padlóburkoló panelek kopásállósága különböző. Az alábbi táblázat segíthet eligazodni, hogy milyen kopásállóságú / keménységű padlót válasszunk.

Kopásállóság Javasolt felhasználási terület
31-es keménységű laminált padló Intenzív lakossági, mérsékelt intézményi igénybevétel

(a lakás minden helységébe, kis forgalmú iroda, üzlethelység padlójára ajánljuk)

32-es keménységű laminált padló közepes intézményi igénybevétel

(a lakás minden helységébe, forgalmasabb irodákba, üzlethelységek padlójára ajánljuk)

32-esnél magasabb keménységű laminált padló Bevásárlóközpont, iskola, vendéglátóhely, táncterem, zenés-táncos szórakozóhely, kocsma, ipari terem

 

A kopásállóság felmérése egy egyszerű folyamat: a vizsgálandó padlón dörzspapírral bevont tárcsát forgatnak, és minden 100. fordulatnál ellenőrzik a laminált padló dekor rétegének kopását, illetve a tárcsát minden 200. fordulatnál kicserélik. A keménységnél megadott szám az a szám, amikor a kopás egyértelműen észlelhető, megjelenik.

A lerakás lépései:

 1. Hasznos tanács, hogy a megvásárolt laminált padlót hagyjuk egy-két napig abban a helységben, ahol lefektetésre kerül, így megoldható, hogy felvegye az adott helység páratartalmát, és így megakadályozható a dilatáció és/ vagy felpúposodás.
 2. Padlószőnyeg esetén a szőnyeget ajánlott felszedetni, a porra allergiások érdekében, mert csak így vehetik elejét a porképződésnek. A szőnyegre fektetett padló ugyanis a szegélyek mentén továbbra is pumpálni fogja a port. A padlószőnyegre való fektetést azért sem ajánljuk, mert a nem stabil aljzaton a parketta billegni fog, így a terhelés nem a lécekre, hanem az illesztésekre fog koncentrálódni. Ez rövid távon ahhoz vezet, hogy a nagy gonddal lefektetett laminált parketta az illesztéseknél szétválik, betöredezik.
 3. Fontos megvizsgálni az aljzatot, hogy vannak-e egyenetlenségek. Ezt egy vezetőléc segítségével könnyen megtehetjük. Amennyiben van, használjunk aljzatkiegyenlítőt, és simítással tegyük egyenletessé a padlót.
 4. Meg kell győződnünk arról is, hogy teljesen vízmentes-e az aljzatunk. Az aljzat nedvességtartalmának CM készülékkel mérve 2% alattinak kell lennie.
 5. Párazáró fólia lerakása – ezáltal megóvhatjuk a laminált padlót az alulról jövő nedvességtől. A párazáró fóliát 20 cm-es átfedéssel, vagy közvetlenül egymás mellé ragasztva fektessük le.
 6. Ezen rétegre kerül a lépészaj csökkentő alátét (habfólia, parafa, stb.), melyre közvetlenül burkolható a laminált padló.
 7. Távtartók fontossága. Abban a helyiségben, amelyikben le szeretnénk fektetni a laminált padlót, rakjunk távtartókat a falakhoz, hogy később maradjon hely (kb. 1-1,5 cm) a laminált padló és a fal között, hogy az esetleges nedvesség miatt legyen helye hova tágulnia. Ezt a rést majd a szegélyléc fogja eltakarni. Az első lap letevésénél figyeljünk, hogy a hornyolt oldala a fal fele essen – ez a kattintós-pattintós padlóknál lényegtelen.
 8. Ezután következik a padlólapok egymáshoz illesztése. Először mindig egy sort rakunk végig. Figyeljünk arra, hogy a fej részénél összeillesztett lapok ne csússzanak el egymástól, illetve hornyos kivitelű laminált padlónál jól nyomjuk egymáshoz a lapokat.
 9. A lapok vágásához tökéletesen alkalmas a dekopír fűrész.

A kivitelezése házilag is elvégezhető, de a garancia előfeltétele a szakszerű munkavégzés!