A svájci minőséget hozzuk el az Ön otthonába

Parketta lakkozás és olajozás

A parketta csiszolást követően jön a felületkezelés, ezt a következők képen lehet elvégezni.

Parketta lakkozás

A lakk egy átlátszó, kemény anyag, amely filmréteget hoz létre a parkettán. A lakkozott felületek lehetnek fényesek, selyemfényűek vagy matt bevonatúak.

Mindhárom típusú fényhez kaphatók oldószeres és vizes bázisú lakkok. Napjainkban a vizes bázisú lakkok népszerűbbek jobb kopásállóságuknak, illetve környezetvédelmi szempontoknak köszönhetően.
A ragasztott parketta mellett akár az úsztatott szalagparketta is lakkozható. A lakkozáshoz gondosan elő kell készíteni a parketta felületét. A parkettát minden esetben portalanítani kell, hogy így biztosítsuk a szemcsementes felületet és ezáltal a megfelelő tapadást a lakknak.

A lakkrétegek felhordása speciális lakkozó henger segítségével történik.

Mind az oldószeres, mind a vizes bázisú lakkok esetében fel kell vinni egy alapozó első réteget. Ezt követi a fedőlakk felvitele 2-3 rétegben. A végleges lakkozás előtt egy köztes finom csiszolást végzünk, melynek célja, hogy minden apró szennyeződést, fa szálkásodást megszüntessünk. Majd a záró lakkréteg felvitelét követően kapjuk meg a végleges tükörsima felületet.

A lakk kiválasztásában döntő szerepet játszik, hogy milyen használatnak lesz kitéve a padlónk. Minél nagyobb intenzitású használatnak lesz kitéve, annál kopásállóbb lakkot szükséges vásárolnunk.

A modern technológiának köszönhetően ma már nem kell elviselnünk a lakkozással járó kellemetlen, szúró szagot – a vizes bázisú lakkok és olajok között nagy a választék.

Abban az esetben is célszerű vizes lakkot választani, ha rövid idő áll rendelkezésünkre a lakkozásnál. Időt nyerünk vele, hiszen rövidebb idő alatt megköt az oldószeres lakkokhoz képest.

Vizes bázisú lakkok

A környezettudatos gazdálkodás megkívánja az egészségre nagyon ártalmas szerves oldószerek visszaszorítását.

Az elmúlt 10 évben jelentősen előretörtek az egyre korszerűsödő vizes bázisú lakkok és festékek. Az évről-évre szigorodó törvények és előírások is a vizes rendszerek felé mozdítják el a felhasználási arányokat – az Európai Unióban a felhasználás kb. 60%-át már a vizes lakkok teszik ki. Az áttörés minden bizonnyal a jövőben is fokozódni fog és az egyre jobb minőségű vizes anyagok lassan teljesen háttérbe szorítják a környezetszennyező oldószeres lakkokat és festékeket.

Fontos tudnivalók, szempontok a felhasználásnál:

Különböző tulajdonságú vizes bázisú felületkezelő anyagok kaphatók, melyek az egyszerűbb (kisebb igényű) szerkezetek bevonásától kezdve a magas esztétikai és felületi igényű faszerkezetek bevonásáig, kül- és beltérre egyaránt alkalmazhatók. Nem csupán parketta bevonására, hanem egyéb fafelület (pl. bútor) kezelésére is használhatók.

Kiválóan ellenállnak különböző mechanikai és kémiai behatásoknak: karcolásnak, kopásnak, víznek, kémiai anyagoknak. Nem sárgulnak, felhordásuk egyszerű és gyorsan száradnak.

A vizes bázisú lakkok túlnyomórészt egykomponensűek, viszkozitásuk (sűrűségük) nagyobb, mint az oldószeres anyagoké. Nem gyúlékonyak, nem tartalmaznak veszélyes oldószereket (pl. formaldehidet), ezáltal nem bocsátanak ki mérgező vagy gyúlékony gázokat – környezetbarát termékek.

E kedvező tulajdonságaik miatt munkavédelmi szempontból is különösen előnyös a vizes anyagok használata: jól alkalmazhatók lakott épületekben, mivel szagtalanok, így nem igényelnek komolyabb szellőztetést.

A parketták lakkozásához a hagyományos ecset mellett a teddy hengert használjuk, melyekkel a jó minőség elérése érdekében 2-3 réteg anyagot viszünk fel.

A vizes lakkok matt, selyemfényű és magasfényű tónusban kaphatók.

Oldószeres Lakkok

Az oldószeres lakkok esztétikusak, kemények, jó kopásállósággal rendelkeznek, könnyen tisztítható bevonatot képző, egykomponensű vagy kétkomponensű anyagok. Igen gyorsan száradnak, csillogóan magas fényű felületet eredményeznek. Különös kopásállóságuk miatt kiválóan alkalmasak iskolák, tornatermek parkettáinak kezelésére.

Alkalmazási területei:

Elsősorban parketta, hajópadló, továbbá egyéb keményfa felületek dekoratív lakkozására szolgálnak.
Az oldószeres lakkok matt, selyemfényű és extramagas fényű tónusban kaphatók.

Felhasználási mód:

A viaszmentes, gyalult vagy gondosan csiszolt, száraz, portalanított parkettára vagy egyéb felületre a lakkot két-három rétegben célszerű felvinni. A lakk felhordása általában kefével történik, de több jó minőségű oldószeres lakk különleges előnye, hogy hengerezéssel is felhordható, mellyel jóval termelékenyebben és kényelmesebben elvégezhető a művelet.

Ennek különösen nagyméretű szobák, ill. termek lakkozásánál van jelentősége. Komoly megtakarítás érhető el, ha a még nem lakkozott parketta felületére először Nitrol parkettalakk alapozót viszünk fel, amely megakadályozza a lakkréteg sötétedését.

Egyes faféleségeknél, pl. bükkfából készült parkettán enyhe sötétedés léphet fel, ezért a parketta egy kis felületén, előzetesen lakkozási próbát ajánlott végezni.

Már lakkozott parketta újralakkozásánál elegendő a felület kézi úton történő megcsiszolása. Nagymértékben hibás felületekről gépi csiszolással kell a bevonatot eltávolítani.

A viaszos, beeresztett vagy más felületkezelő anyaggal bevont parketta esetén a teljes felületet géppel le kell csiszolni. A megfelelő felhordási körülmények: 20-25 °C hőmérséklet és alacsony páratartalom.
Sajnos az oldószeres lakkoknak van egy jellegzetes szaguk, így elkerülhetetlen a szellőztetés. Emiatt e lakkok használatát nem ajánljuk munkálatok idején lakott épületbe.

Olajos felületkezelés

Nyugat-Európában úgy tartják, hogy a naturális dolgoknak van igazán értéke. Svájci tapasztalatunk, hogy a parketta felületkezeléséhez a megrendelők 95%-a az olajozást favorizálja, hiszen:

  • közelebb visz a természethez
  • könnyedén ápolható
  • lélegzik a fa
  • környezetbarát

Az olaj, mint felületkezelő anyag tulajdonságai részletesen:

A parkettaolaj – a lakkal ellentétben – nem csupán a burkolat felületét védi. Behatol a faanyag pórusai közé, és ily módon ellenállóvá teszi a parkettát. A természetes anyagok kedvelőinek kifejezetten ezt a parkettavédelmi módszert ajánljuk, hiszen az olajozással nem csak a látvány lesz természetes hatású, hanem az alapanyag is teljesen naturális.

A parkettaolaj nagy százalékban tartalmaz növényi olajokat, természetes ásványokat, valamint természetes gyantákat, ezáltal a parkettát víztaszítóvá és erőteljesen strapabíróvá teszi. A parketta olajozás segítségével sok-sok évvel meghosszabbíthatjuk parkettánk szépségét.

A parkettaolaj másik nagy előnye, hogy kedvünk szerint változtathatjuk általa a burkolat színét, melyet az erre alkalmas színező adalékok biztosítanak.

A lakkokkal ellentétben, a parkettaolaj csúszásmentes felületet biztosít, mely főként akkor lényeges, ha gyerekek, illetve idős emberek használják a burkolt helyiséget, hiszen számukra még fontosabb balesetmentes életet biztosítani.

Az olaj másik nagy előnye a lakkal szemben, hogy semmilyen káros anyagot nem bocsát ki magából a felület az olaj felhordása után. Sajnos ugyanez nem mondható el a parkettalakkok nagy részéről, melyeknek még évekkel a száradás után is lehetnek egészségkárosító hatásaik.

A parkettaolaj abban is különbözik a lakktól, hogy nem akadályozza meg a faanyag páraáteresztő képességét, ami nem csupán az egészség, de a padló élettartamának szempontjából is roppant lényeges.

Parkettaolaj felhordása

Az olaj felhordása a felületre nagy odafigyelést igényel, ettől függetlenül házilag is megoldható, szakember segítsége nélkül.

Első lépés minden esetben a felület teljes portalanítása, azután annyi olaj kerüljön a padlóra, amennyit az elbír. A fa be fogja szívni az anyagot, éppen ezáltal válik ellenállóvá. Nagyon kell figyelni a mennyiségre, mert ha túl kevés olaj kerül a felületre, akkor foltos lesz, ezért egészen addig folytatni kell a felhordást, amíg nem bizonyosodunk meg arról, hogy a parketta telítődött az olajjal.

A felhordást végezhetjük ecsettel vagy hengerrel, amelyik kényelmesebb számunkra. Legideálisabb velúrhengert alkalmazni.

Az olaj felhordását követő tíz perc elteltével töröljük vissza a be nem szívódott anyagot a felületről. Amennyiben ezt elmulasztjuk, úgy ragacsos foltok keletkeznek azokon a területeken, melynek az eltávolítása igen nehézkes.

A felületi színezéshez külön erre a célra gyártott színezékeket tudunk beszerezni, melyet az olajjal alaposan elkeverve kell felhasználni. Felhordása ugyanúgy történik, mint az alapozó olajé, azzal a különbséggel, hogy sötétebb színek esetében érdemes tíz percnél többet várni a visszatörlés előtt.

A parkettaolaj száradási ideje egy teljes nap. Erre az időre tilos letakarni a parkettát. A száradást követően érdemes az apróbb egyenetlenségeket finoman megcsiszolni, majd újra leolajozni azt. Ez az utolsó fázis még akkor is javasolt, ha ránézésre tökéletesnek tűnik a felület, ezáltal ellenállóbbá válik a parketta.

Folyamatos ápolás

A parkettaolaj nagy előnye, hogy évenkénti ismétlése nagymértékben ápolja a parkettát. Alkalmazása erősen javasolt, melynek révén hosszú ideig szép marad a burkolat.

Kisebb, kikopott felületeket is át lehet polírozni parkettaolaj és egy puha rongy segítségével, ezzel korrigálni lehet az esetleges sérüléseket anélkül, hogy foltossá válna a felület.

Egy jó parkettaápoló olaj jellemzői:

  • Nagyon kiadós
  • Tartósan hosszú védelem
  • Görgőkkel tesztelt
  • Nagyon strapabíró
  • UV blokkolót tartalmaz
  • Tiszta természetességet ad az Ön padlójának

Ha a tökéletes padlóra vágyik, a parkettaolajozás kivitelezését nyugodtan ránk bízhatja!