A svájci minőséget hozzuk el az Ön otthonába

Aljzat

Szintezés, aljzat emelés

A tökéletes burkolatnak a fő alapja a megfelelő aljzat előkészítés. Mint minden másban, így a melegburkolásban is csak kifogástalan alapra szabad építkezni, hogy tökéletes végeredményt kapjunk.

A mai modern építészetben mindenki szereti elkerülni a küszöböket és az egyéb burkolatváltó profilokat. Nem csupán balesetmegelőzési szempontból fontos, de esztétikailag is nagyon sokat javít egy lakás megjelenésén, ha egy síkban vannak a burkolataink, ezért célszerű még az aljzatbetonozás előtt kiválasztani a megfelelő parkettát, vagy egyéb melegburkolatot. Ebben segítséget tudunk nyújtani Önnek, és így biztos lehet benne, hogy a szintezések tökéletesen be lesznek állítva.

Amennyiben az aljzat beton már adott, utólagosan is megoldható az aljzat emelése és síkba hozatala. Erre több megoldást is kínálunk. Parketta alá az OSB lapot ajánljuk szintemelésre és egyben hordozó rétegként, egyéb burkolatoknál pedig a gipsszel vagy egyéb hordozó anyagokkal álltjuk be a szinteket.

Az OSB lap előnyei: szintemelésre kiváló, ragasztásnál nagyon erős tapadást biztosít. Nagyobb a szakítószilárdsága, mint az aljzatkiegyenlítőnek, vagy a betonnak. Az OSB lapot oldószeres ragasztóba fektetjük és plusz csavarozással rögzítjük a betonhoz.

 

Aljzat előkészítése a burkoláshoz

Az aljzatnak száraznak, szilárdnak, síknak, repedésmentesnek és simának kell lennie. Az utolsó vizes

munka után (aljzatbetonozás, vakolás) a megfelelő technológiai időt ki kell várni.

A munkánkat minden alkalommal a betonfelület gondos átvizsgálásával kezdjük, melynek a célja, hogy megtaláljuk az aljzatban gyakran előforduló hibákat, mint repedés, gödör vagy kitüremkedés.

Cél, hogy egy teljesen sík felületet képezzünk a tökéletes ragasztás érdekében. Ezért használjuk a Svájcban már jól bevált módszereket, mert nem minden esetben szükséges az aljzatkiegyenlítés a tökéletesség eléréséhez. Kisebb felületi hibák esetén betoncsiszoló gépet használunk, és így tartható marad az eredeti szintezés.

A betoncsiszolás professzionális gépekkel és tökéletes elszívással történik, így akár egy lakott otthonban is teljesen pormentesen elvégezhető ez az eljárás.

A mélyedések kiegyenlítésére gyorsan kötő cementalapú anyagokat használunk, így már aznap burkolható az adott felület.

Ezzel a két módszerrel időt és költségeket takarítunk meg!

Aljzatkiegyenlítés

Bizonyos anyagok esetében – például PVC, vagy linóleum – elkerülhetetlen a komplett aljzatkiegyenlítés.

A kiegyenlítés előtt a következő műveletsorozattal készítjük elő az alapfelületet:

 • cement felúszás eltávolítása (csiszolással)
 • portalanítás, szennyeződések eltávolítása
 • esetleges repedések összevarrása
 • az alapfelület alapozása

A megfelelő anyag kiválasztásához tudnunk kell a következőket:

 • Milyen alapfelületre szeretnénk aljzatkiegyenlítőt használni? (beton, fa, meglévő burkolat, magnezit-esztrich, anhidrit-esztrich)
 • Kültéren vagy beltérben van szükség a kiegyenlítésre?
 • Milyen vastagságban kell kiegyenlíteni?
 • Vízszintes vagy függőleges felületet kell kiegyenlíteni?
 • Milyen burkolat kerül majd az aljzatkiegyenlítésre?
 • Van-e padlófűtés?
 • Milyen igénybevételnek lesz kitéve az aljzat?

Az aljzatkiegyenlítő anyag kiválasztásánál körültekintően kell eljárni, mert sok vizet vihetünk be vele az aljzatba. A gyártók többnyire a hidegburkolatok alá fejlesztették ki ezeket, ahol a nedvességtartalom szerepe kevésbé lényeges, viszont a parkettánál meghatározó jelentőségű. Fontos, hogy olyan aljzatkiegyenlítőt válasszunk, melyet a gyártó kifejezetten parketta alá ajánl (pl.: BONA H600, Thomsit DH, Artelit, Wakol, Mapei )!

Ha nincs a csomagoláson feltüntetve, hogy alkalmas parketta alá, akkor a kiegyenlítő anyag hidegburkoláshoz készült, amit csak igen hosszú száradási idő után lehet parkettával leburkolni.

A parketta csak teljesen száraz, azaz 2% alatti nedvességtartalmú aljzatra (lehetőleg esztrich aljzatra vagy kiegyenlített aljzatbetonra) fektethető.

Nedvességmérés

Az aljzat nedvességét a lerakás előtt ellenőrizni kell, melyet tanácsos szakemberrel elvégeztetni.

Természetesen a Swissparkett ebben is segítséget nyújt Önnek – nyugodt szívvel ránk bízhatja ennek elvégzését, melyet speciális CM mérővel végzünk.

Arra az esetre, ha a beton normális nedvességtartalma a 2%-os határértéket meghaladja – és emiatt még nem parkettázható –, igény szerint megoldást nyújt a nedvességmegkötő rendszerünk. Ez azt jeleni, hogy 6%-os vagy az alatti nedvességtartalomnál fel tudunk építeni egy olyan műgyantás rendszert, amely lehetővé teszi, hogy akár 2 napon belül lehessen a felületen dolgozni – az aljzatot kiegyenlíteni, vagy parkettát fektetni.

 • A nedvességmegkötő rendszer alkalmazása nélkül a 6%-ról 2%-ra történő száradáshoz – az időjárás függvényében – akár 3-4 hétre is szükség lehet.
 • Sürgős parkettázási igény esetén a nedvességmegkötő rendszer lehetővé teszi, hogy Megrendelőnk akár egy héten belül eljusson a késztermékig, ami jelentős időmegtakarítást eredményezhet.

MAXIMÁLIS NEDVESSÉGTARTALMAK

Cementesztrichek és kalciumszulfát önterülő esztrichek megengedett nedvességtartalom határértékei:

  Nedvességtartalom
  Cementesztrich Kalciumszulfát önterülő esztrich
Párazáró burkolat/ fűtött esztrich kevesebb, min 1,8 % kevesebb, mint 0,3 %
Párazáró burkolat kevesebb, mint 2,0 % kevesebb, mint 0,5 %
Páraáteresztő burkolat kevesebb, mint 2,5 % kevesebb, mint 1,0 %
 

Forrás: BEB (Bundessfachgruppe Estrich und Belag (Esztrich és Burkolat Szövetségi Szakcsoport)); ZPF (Zentralverband Parkett und Fussbodentechnik (Parkett és Padlótechnikai Központi Szövetség))